Advice from Dr Devi Shetty for your Heart

Vikas Sharma

#Qn1. What are the thumb rules for a layman to take care of his heart?

Ans:

1. Diet - Less of carbohydrate, more of protein, less oil

2. Exercise - Half an hour's walk, at least five days a week;

3. Quit smoking

4. Control weight

5. Control BP - Blood pressure and Sugar

 

#Qn2. It's still a grave shock to hear that some apparently healthy person

gets a cardiac arrest. How do we understand it in perspective?

Ans: This is called silent attack; that is why we recommend everyone past the age of 30 to undergo routine health checkups.

 

#Qn3. What are the ways in which the heart is stressed? What practices do you suggest to de-stress?

Ans: Change your attitude towards life. Do not look for perfection in everything in life.

 

#Qn4. Is walking better than jogging or is more intensive exercise required to keep a healthy heart?

Ans: Walking is better than jogging, since jogging leads to early fatigue and injury to joints.

 

#Qn5. Does cholesterol accumulate right from an early age (I'm currently only 22) or do you have to worry about it only after you are above 30 years of age?

Ans: Cholesterol accumulates from childhood.

 

#Qn6. How can I control cholesterol content without using medicines?

Ans: Control diet, walk and eat walnut.

 

#Qn7. Which is the best and worst food for the heart?

Ans: Fruits and vegetables are the best and oil is the worst.

 

#Qn8. Which oil is better - groundnut, sunflower, olive?

Ans: All oils are bad.

 

#Qn9. What is the routine checkup one should go through? Is there any specific test for heart?

Ans: Routine blood test to ensure sugar, cholesterol is ok. Check BP, Treadmill test after an echo.

 

#Qn10. What are the first aid steps to be taken on a heart attack?

Ans: Help the person into a sleeping position, place an aspirin tablet under the tongue with a sorbitrate tablet if available, and rush him to a coronary care unit, since the maximum casualty takes place within the first hour.

 

#Qn11. How do you differentiate between pain caused by a heart attack and that caused due to gastric trouble?

Ans: Extremely difficult without ECG.

 

#Qn12. Many of us have an irregular daily routine and many a times we have to stay late nights in office. Does this affect our heart? What precautions would you recommend?

Ans : When you are young, nature protects you against all these irregularities. However, as you grow older, respect the biological clock.

 

#Qn13. Will taking anti-hypertensive drugs cause some other complications (short/long term)?

Ans : Yes, most drugs have some side effects. However, modern anti-hypertensive drugs are extremely safe.

 

#Qn14. Can a person help himself during a heart attack (Because we see a lot of forwarded e-mails on this)?

Ans: Yes. Lie down comfortably and put an aspirin tablet of any description under the tongue and ask someone to take you to the nearest coronary care unit without any delay and do not wait for the ambulance since most of the time, the ambulance does not turn up.

 

#Qn15. Sometimes, due to the hectic schedule we are not able to exercise. So, does walking while doing daily chores at home or climbing the stairs in the house, work as a substitute for exercise?

Ans : Certainly. Avoid sitting continuously for more than half an hour and even the act of getting out of the chair and going to another chair and sitting helps a lot.

 

#Qn16. What are the things one needs to take care of after a heart operation?

Ans : Diet, exercise, drugs on time , Control cholesterol, BP, weight.

 

#Qn17. What are the modern anti-hypertensive drugs?

Ans: There are hundreds of drugs and your doctor will chose the right combination for your problem, but my suggestion is to avoid the drugs and go for natural ways of controlling blood pressure by walk, diet to reduce weight and changing attitudes towards lifestyles.

 

#Qn18. Why is the rate of heart attacks more in men than in women?

Ans: Nature protects women till the age of 45. (Present Global census show that the Percentage of heart disease in women has increased than in men).

 

We are dying young because we don't know how to live. Stay content, follow a healthy, simple routine and you will live long, happy and healthy.

Share and Let someone benefit from it.

Send Your Message


or

By signing up, I agree to terms